shabby

shabby

pátek 23. srpna 2013

Jak udělat roládu a vánoční tvoření

Krásné páteční odpoledne!
V minulém příspěvku jsem psala,že budu péct roládu.Dopadla dobře a chutnala prý výborně...Píšu prý protože jsem ji pekla pro tchyni :)

Určitě je kupa receptů na různé rolády,ale já ji pekla podle tohoto :
Základní recept / Piškotová roláda
4 vejce
100 ml horké vody
180 g moučkového cukru
1 vanilinový cukr
200 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání papíru na pečení

1) Žloutky rozšleháme s horkou vodou a potom je s větší částí moučkového a vanilinového cukru našleháme dohusta
2) Z bílků ušleháme tuhý sníh,zašleháme zbylý cukr a sníh zlehka vmícháme do žloutkové pěny spolu s prosátou moukou smíchanou s práškem do pečiva.
3) Papír na pečení o velikosti plechu potřeme tukem,vysypeme moukou a dáme na plech.
4) Těsto rozetřeme na plech,povrch stěrkou uhladíme a vložíme do středně předehřáté trouby.Roládu pečeme prudčeji 10-15 minut,aby nepřeschla a dala se dobře stočit.
5) Jakmile je piškotový plát upečený ( okraje jsou nahnědlé a odchlipují se),vyjmeme ho z trouby,překlopíme na utěrku poprášenou cukrem a na chvíli přikryjeme vlhkou,dobře vyždímanou utěrkou.Pak papír lehce odstraníme.Roládu zatepla svineme a necháme vychladnout.
Po vychladnutí plníme buď marmeládou nebo krémem.
Zdobíme dle vlastní fantazie.
Já ji plnila máslovým krémem a posypala kokosovými plátky.
Dobrou chuť !

Tak snad vám bude roláda chutnat :)

Ještě jsem taky trošku tvořila ve vánočním duchu...
Udělala jsem shabby chic vánoční etikety...
...když tvoříte,taky máte kolem sebe takový nepořádek?
...při tom nepořádku vznikaly shabby vánoční punčochy...
...vím,že je do Vánoc kupa času,ale když mě to vánoční tvoření tak strašně moc bavíííííííííí...ještě jsem natřela kolíčky v jemných barvách a posypala třpytkami ...taky je na tácu nádherná lucernička od Kačenky ♥ ...je úžasná,že?
...dnes jsem si taky udělala malinkatou radost koupí nové bílé růže...není nádherná?
...a už jsme na konci...pokud jste dorolovaly až jsem moc vám děkuji za vaši přízeň a budu se na vás těšit zase příště...
Mějte se krásně a užijte si pohodového víkendu...
Papa vaše Klára♥

8 komentářů:

  1. Ahoj Klárko, tak roládu jsem dlouho nepekla, budu to muset napravit. A nikde nevidím ten nepořádek ... to bys měla vidět, co kolem sebe dokážu vytvořit já :). A shabby vánoční tvoření vypadá moc hezky.
    Měj krásný víkend i ty ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško,moc ti děkuji za pochvalu...jinak je to jen část nepořádku :D a to hlavně na stole...zbytek mívám i na žehl.prkně či parapetu...protože tvořím hlavně v kuchyni...měj se krásně papa K.♥

      Vymazat
  2. Ahoj Klárko! :-)
    Páááni, roládka je překrásná! To je až škoda do ní zakrojit! ;-) Ale když by se už zakrojilo, tak bych jí zase ráda ochutnala! :-D

    Jůůůů, tak ti povím, že jsi se nádherně Vánočně rozjela! :-) Já ti moc dobře rozumím! ;-) Mě na Vánoce také strašně moc baví tvořit! :-) Však už něco málo tvořím! :-)
    Jo a když tvořím, tak mám nepořádek po celém pokoji a když mi s tvořením přijde pomoct můj kocourek Kenny, tak je ten nepořádek po celém bytě, neb on to vysoce šikovně během chvilenky roztahá! :-DDDD

    Růžičku jsi si pořídila krásnou - člověk si prostě musí dělat radost. ;-)
    Klárko přeji krásný zbytek dne a nádherný výkend. :-)
    Ahoj!!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárinko,moc ti děkuji za pochvalu...já sama jsem ji zatím nechutnala ,ale tchánovi chutnala tak to je co říct :) ...jj já a vánoční tvoření...ale kdo by ho neměl rád? Každá co trošku tvoří má nejraději vánoční tvoření,aspoň co jsem tak zaslechla :) ...ale neboj i v podzimu trošku tvořím...
      Jééé a s Kennym si to dokážu živě představit...někdy nafotím své tvoření,když mi při tom pomáhají děti :D a to teprve bude nepořádek :D...
      Měj se moc krásně papa K.♥

      Vymazat
  3. Klarko,
    ale to je spravne,vzdyt navrhari taky navrhuji a tvori min.sezonu ci dv dopredu a ty jsi podle me takova spravna navrharka,ktera si navic uzasne tvori.
    Miluji tve shabby napady a uplne jsem propadla novym cedulkam,vsak ty vis.
    Bez tvych puncoch se me svatky neobejdou a rolada,nejen,ze musela byt luxus,ale krasne jsi ji nafotila a moc chvalim tve upravy fotek,budu se opakovat,ale ty sve vyrobky tak pekne presentujes a je fuk,zda je to site,nebo pecene.
    Tvuj tvorici stul je tak jak ma byt a navic je to krasny neporadek,protoze na nem vznikaji tak napadite doplnky do nejen tveho domaciho krlovstvi.
    Jsem rada,ze se ruzova lucerna libi,treba ti zprijemni dnesni vecer.Pa


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačenko,moc ti děkuji za pochvalu,ale nemyslím si že bych byla nějaký návrhář :) někdy jsou to jen takové malé nápady :) Už se těším na své další shabby tvoření...v noci se mi zdál sen o něčem tak teď už to jen zrealizovat :)
      No a nepořádek na stole asi musí být,bez něj by to nešlo :) jen bych potřebovala nový stůl-větší :)...
      Lucerna je úžasná...ještě jednou ti moc děkuji...
      Měj se krásně papa K.♥

      Vymazat
  4. Ahoj, Klárko! Díky za príma recept, ale do rolády nejdu, já jí nikdy neumotán, vždycky jí někdo protrhnu nebo aspoň sroluju nakřivo... tak radši zůstanu u bábovek a mufinek, tam se toho tvarově moc zkazit nedá :o) Tvoje vánoční tvoření mě nejdřív trošku vyděsilo, já se ještě nechystám ani na podzim, ale máš pravdu, za týden konec prázdnin, pak září, říjen... a je to tu dřív, než se jeden otočí. Moc krásně se připravuješ, ty ponožky jsou opravdu skvělé! Krásný víkend, L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leničko,tak pokud máš strach jen z toho točení,tak by z toho šel udělat i řez :)...jj a to jsem celá já,ještě neskončilo léto a já hned z podzimem a zimou,ale lepší je být připravena,no ne? A moc ti děkuji za pochvalu...
      Přeji ti krásný poslední srpnový týden papa K.♥

      Vymazat

Moc děkuji za vaši návštěvu a milé komentáře♥...

A pro spamery ...věnujte se lepší činnosti ,ať jste k něčemu užiteční :)